Sunday, November 13

The Others: Di Sebalik Tabir... Kembara Rumah Misteri Kajang

Salam,

Edisi ini adalah edisi istimewa, ianya tentang pengalaman kami di sebalik tabir pembikinan dokudrama The Others oleh MobTV.

The Others Clan bersama Mob TV

Peringkat awalan

En. Nizam selaku Vj dari MobTV telah menyatakan hasratnya untuk memilih The Others untuk dijadikan salah satu segmen dalam rancangan dokudrama untuk MobTV. Beliau telah menghubungi En. Surfinv untuk berjumpa dan berbincang.

Setelah perbincangan awal dibuat. The Others telah memberitahu objektif kumpulan dan identiti sebenar The Others serta kedudukan kumpulan ini didalam aktiviti paranormal ini.
Manakala En.Nizam pula memberitahu tujuan dan rancangan beliau dalam projek ini.

Setelah bertukar-tukar pandangan, En.Surfinv memberi kata putus awal dan akan memberitahu semua ahli dalam kumpulan tentang hal tersebut.

Keputusan The Others

Kesemua ahli telah mendengar penerangan dari En.Surfinv dan taklimat daripada En.Nizam tentang perancangan MobTv dan The Others. Kemudian kesemuanya bersetuju.
Maka, perancangan dibuat oleh The Others untuk menjayakan segmen tersebut.

Perbincangan akhir sebelum memulakan kembara

Trivia Kembara

Untuk segmen khas ini, kami melakukan banyak research dan meminta pertolongan daripada pakatan2 kami yg lain, terima kasih kepada Sdf77 dan juga The Kitty Gang kerana telah banyak membantu.

Lokasi ini dipilih berdasarkan kesesuaian kawasan dan suasana untuk melakukan penggambaran. Ianya terletak di Kajang dan hanya itu sahaja maklumat yang dapat kami dedahkan demi mengelakkan berlakunya perkara-perkara yg tidak diingini.

Lokasi pertama - merupakan sebuah rumah lama dan usang dan dikatakan tinggalan seseorang yg ada kaitan dengan peristiwa hitam yang pernah menggemparkan negara sekitar 90-an.
Rekabentuknya ringkas, ianya adalah sebuah rumah 2 tingkat yg tidak besar tetapi mempunyai laman yang luas. Cerita tentang rumah ini seperti yg didengari oleh kami, di rumah ini pernah dijadikan tempat upacara pemujaan dan aktiviti perbomohan.

Gambar Lokasi pertama

Lokasi kedua - ianya rumah yang terletak bersebelahan (seberang jalan) rumah pertama, tetapi ianya tersorok disebalik rimbunan semak samun dan pokok-pokok rendang yang mengurai. Lokasi ini pada mulanya tidak diperasan oleh sesiapa tetapi telah disedari oleh En.Endi dan didalam rumah ini lah kami nampak bayang org dan suara berbisik yang memerhatikan kami.


Lokasi ketiga - terletak kira-kira 200 meter dari rumah pertama dan kedua. Kami harus melalui sebuah kawasan tanah perkuburan dan tempat kami meletak kereta kami hanya kira-kira 50 meter dari pintu tanah perkuburan tersebut. Ianya merupakan sederet 7 buah rumah dua tingkat yang terbiar dan ditinggalkan. Kedudukan deretan rumah ini adalah disebelah hujung dan didepannya hanyalah sebatang jalan yang dihujungnya merupakan jalan mati.

Lokasi ketiga
Penjelajahan

Kami memutuskan untuk membawa krew Mobtv melakukan penjelajahan yang ringkas tetapi selamat dan sesuai dengan keperluan penggambaran. Kami juga membawa bersama krew beserta produsernya sekali menjelajah ke rumah-rumah tersebut.


Penggambaran

Kesemua penggambaran telah dilakukan secara langsung kerana ianya adalah kehendak MobTv juga untuk merakamkan aktiviti penjelajahan kami mengikut kebiasaan aktiviti kami.
Jadi kesemua rakaman adalah berlaku pada masa sebenar dan kami meminta agar shot2 tertentu dipotong.

Antara babak-babak yang dirakam semasa penggambaran termasuklah sewaktu The Others meeting, rakaman didalam kereta, taklimat sebelum pergerakan dan juga temubual di akhir penggambaran.

Keadaan ketika membentuk formasiMisi bermulaBabak eksplorasi

Encik Endi memerhatikan pergerakan

Encik Endi memulakan pergerakan pertama

Pengalaman dan komen The Others

Secara keseluruhan, kami, The Others seronok dan berpuas hati dengan projek ini. Kami berterima kasih kepada MobTV yang sudi merakamkan aktiviti kami dan penghargaan yang tinggi dari kami untuk pihak Mobtv.

Selain itu, kami juga seronok dapat bekerjasama dengan krew mobtv dan mereka juga memberikan kerjasama yang baik dan kebebasan sepenuhnya kepada kami.

Pergerakan di dalam rumah

Cik Produser memerhatikan penggambaran dari belakang

Penggambaran dari bahagian belakang

Encik Endi bergerak masuk berseorangan

Pergerakan di bahagian hadapan

Akhir kata

The Others mengucapkan terima kasih di atas pengalaman ini dan diharap di masa akan datang, banyak pihak lagi tampil untuk bertanya dan mengambil inisiatif seperti ini. Kami lampirkan juga gambar-gambar dari belakang tabir untuk tatapan pembaca. Sekian terima kasih dari kami The Others Clan.

Keadaan di lokasiTanah perkuburan
Encik Nizam dan krew Mob TV

Krew Mov TV

Penghargaan

MobTV
dan
Krew-krewnya
- En.Nizam, Vj
- En.Iwan dan En.Fendi, Cameraman
- En.Producer dan temannya, sam

Sdf77 dan The Kitty Gang

Restoran Genting Klang

Cik Ashes. Wardrobe

5 komen:

anda semua berdoa lah agar di release kan video kami oleh mob tv

sila update maklumat di fan page kami

rumah ni dekat dengan rumah aku mane ade ape2

boleh x admin beritahu alamat tempat2 diatas ini..?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...