Thursday, April 21

The Others: Analisa Bukit Tunku

Sedutan untuk Kembara Bukit Tunku


Analisa Bukit Tunku


Salam kepada semua pembaca

Artikel ini adalah analisa untuk kembara Bukit Tunku.
Selepas kami habis Kembara kami telah mengadakan Port-Mortem untuk kami berkongsi cerita dan pengalaman masing-masing dan apa yang didapati daripada aktiviti kami.

The Others

line-up

Endi - Leader
Ergo - Cameraman
Aya  - 2nd Cameraman
Surfinv - Scanner
Ashes - Guest
Black - Wheelman
Ulil - Lastman


*untuk catatan pembaca, kami sentiasa bergerak mengikut susunan di atas.


Pengalaman The Others

Kami ingin berkongsi pengalaman yang dikutip daripada aktiviti kami dan terpulanglah pada pembaca untuk menilai kerana apa yang diceritakan betul-betul terjadi dan baru sahaja berlaku.

Endi

"Saya merasakan sesuatu yang lain ketika ingin mula memandu ke destinasi"

"Saya ikut naluri untuk memilih rumah pertama dan juga rumah kedua, selepas berbincang dengan rakan sepasukan kami bersetuju untuk memulakan aktiviti Kembara"

"Sewaktu menuruni anak tangga di rumah pertama, saya nampak bayang-bayang seorang wanita berambut panjang selepas bayang Ashes dan saya juga mendengar bunyi yang tidak menyenangkan. Selepas itu saya dan Ergo mendapati satu gambar seperti gambar orang berbaju putih dan saya menyuruh ergo mengambil gambar tetapi tidak dapat. Sesampai sahaja di rumah B, saya telah posisi bertukar dengan Ulil kerana saya tidak sedap hati. Sampai di satu bahagian, saya melihat ada sesuatu objek dibaling ke arah bahu Aya dan kami mendapati ianya sebatang pen tapi kami tidak ketahui dari mana datangnya pen itu. Ketika kami mahu keluar, Surfinv meminta saya dan ergo menunggu dahulu untuk mengambil gambar pintu rumah dari arah dalam dan pada ketika ini kami mendengar bunyi "aaahhh" seperti bunyi mendengus, saya dan Ergo terus berganjak keluar dari rumah tersebut"

Ergo

"Rumah yang kami pergi ini adalah rumah bedal kerana kami tidak tahu kedudukan spesifik rumah-rumah ini dengan keadaan kedua-dua rumah menyeramkan,rumah pertama seperti sudah ditinggalkan leih dari 10 tahun dan rumah kedua lebih menyeramkan kerana keadaannya berlumpur ditutupi semak-samun"

"Ketika kami masuk pada rumah pertama, semuanya baik pada awalnya sehinggalah sewaktu hendak keluar saya mendengar bunyi seperti orang bercakap, saya ingatkan bunyi itu datang dari sebuah post guard lebih kurang 20 meter dari rumah itu tetapi bila dipastikan post guard itu tiada orang hanya lampu sahaja dinyalakan.
Di rumah kedua pula,keadaan rumah sangat teruk dan semasa di tingkat atas sekali, saya pergi ke tepi tingkap untuk melihat keadaan kawasan sekeliling dan ketika itu saya ternampak satu lembaga hitam bergerak sekilas pandang.


Aya


"Bahu saya telah dibaling pen oleh 'seseorang' yang tidak diketahui"

"Rumah pertama tiada apa-apa yang saya perasan dan selepas itu di rumah kedua saya terperasan benda yang kelihatan putih-putih. Setelah kami sampai ke satu bahagian di rumah kedua, bahu saya telah dibaling dengan pen, balingan itu sangat kuat sehingga saya merasa sakit dan saya terus berpaling ingin melihat siapa yang membalingnya tetapi semuanya kelihatan biasa dan tiada orang yang mengaku membaling pen tersebut. Pen itu tidak bertutup dan kelihatan buruk, di belakang saya, Surfinv, Ashes, Black dan Endi. Hanya Black dan Endi sahaja yang perasan tentang pen tersebut. Didalam perbincangan kami selepas itu, ketiga-tiga mereka tidak perasan kecuali Black yang terperasan ada satu tangan orang yang berbadan besar dan berbaju putih membaling sesuatu kepada Aya. Surfinv hanya terpandang pen tersebut dilantai setelah saya berpusing kepadanya."


Surfinv

"Keadaan rumah sangat usang dan kami banyak 'diperhatikan' dan diusik"

"Kami main bedal je rumah yang kami pergi ni kerana kami dah lupa mana rumah yang pernah kami pergi dulu. Dekat rumah pertama, ada beberapa 'benda' yang berada diluar rumah memerhatikan kami. Ketika kami ingin keluar, saya memegang sebatang rokok yang tinggal suku, saya melajukan langkah menuju keluar, sampai saja di luar, rokok itu tinggal filter nya sahaja. Sewaktu di rumah kedua memang keadaannya teruk dan terasing dari jalan. Ketika saya ingin keluar saya merasakan ada 'sesuatu' yang mengikut dari belakang, saya meminta Endi dan Ergo untuk tunggu dan mengambil gambar pintu masuk dari dalam dan kami mendapati satu dari dua gambar mempunyai orbs"

Ashes

"Memang tersirap darah sewaktu melihat 'benda' tersebut tetapi saya cuba berfikir positif"

"Rumah pertama tidak ada rasa apa-apa, ketika kami berkumpul di luar rumah, saya terpandang 'sesuatu' memandang ke arah kami, saya terus menyuluh ke arah 'benda' itu kemudian benda itu menyorok dibelakang pokok. Saya terkejut tetapi saya terus menganggap itu cuma plastik untuk menenangkan diri. 'Benda' tersebut berupa seperti seorang wanita bertudung putih dan di bahagian mukanya hitam. Rumah kedua saya tidak mengalami apa-apa cuma sewaktu masuk saya hampir terjatuh ke bawah kerana laluannya sangat bahaya."


Black Zidar

"Keadaan Rumah memang bersemak dan agak menyeramkan"

"Masa rumah pertama, di tingkat bawah saya terdengar suara garau di sebuah bilik kosong. Di rumah kedua, agak menyeram dan lebih 'scary' dari rumah pertama. di rumah itu, saya terperasan Aya dibaling dengan pen tetapi tidak dapat dipastikan siapa kerana mengikut formasi, hanya Endi di belakang saya tetapi pada waktu tersebut Endi di tepi saya dan saya melihat seperti seseorang berbadan seperti Endi memakai baju putih tetapi Endi memakai sweater merah."

Ulil

"Ceritanya berjalan-berjalan...."


"Permulaan masuk tiada apa-apa, sebelum kami menurun tangga, saya telah merasa bahu saya berat seperti ada orang duduk. Di rumah kedua, saya bertukar dengan Endi, sewaktu didalam rumah selepas kami turun ke tingkat tengah saya terus ke luar kerana tidak perasan ada satu tangga untuk ke tingkat bawah, Endi terus mengambil alih untuk ke tingkat bawah. Saya pula berseorang di luar kerana tidak mengetahui mereka telah masuk ke dalam, sewaktu berseorang saya telah melihat sesuatu di semak di bahagian luar rumah, bentuknya kecil seperti hantu raya"

------------------------------------------------------------------------

Analisa gambar

RUMAH A

 Perhatikan kedua-dua gambar tersebut (click untuk besarkan)

Setelah kami amati gambar diatas, ianya hanyalah bayang daun yang membentuk wajah manusia.
Adakah ini UFO?
------------------------------------------------------------------------


RUMAH B


Orbs kelihatan di gambar pertama sewaktu kami sampai ke rumah keduaJika anda perhatikan gambar-gambar yang lain, mungkin anda akan terjumpa sesuatu...


Sekian

12 komen:

aku pon perasan yang mcm ufo dari forum cari lg..nak tnya aku takde kesempatan lg..sbb aku nak tgk analisa korang dulu...mybe ufo mybe jugak lampu...tp ade ke lampu ijo...teruskan usaha korang

gambar yg daun rupa mcm muka tu mmg unik

tak pasti apa. tapi banyak kemungkinan

banyak benda pelik dalam gambar2 ni semua

GUNE LA NIGHTVISION..APSAL GUNE FLASH..ANTU PN LARI LA SBB SILAU..AYYO..

sejak bila plak antu bleh silau???

pasal bunyi mendengus tu memang masa aku masuk dgn kawan-kawan aku pun kitorang bertempiaran lari sebab bunyi yg sama sgt kuat dtg dari arah depan ...

knp bnyak orb ye ? mase kiteorg buat activity nih pun kt highland tower bnyak jgk orb2 nih ... nk kate camera problem xjugak .. smua paranormal yg amek gmbar akn ade kluar bnyak orb ...

ord ni ada apabila kawasan yg kita pergi tu ada tempat air bertakung. jadi ianya bergabung dgn unsur tenaga dan membentuk orbs. dari segi kefahaman islam, jin-jin suka duduk di kawasan takungan air, disebabkan itu, tidak digalakkan org islam bina kolam renang di dlm rumah

ak nk follow gerak sana..ad sapa2 yg bleh bg location tak..??

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...